108 849 214 058,32

Otsikon luku on Suomen valtion velka. Osaatko sanoa sen ääneen? Suomella on velkaa enemmän kuin koskaan ennen. Viime vuosina Suomi on velkaantunut nopeammin kuin koskaan ennen. Sinäkin olet velkaantuneempi kuin koskaan ennen. Suomen maksama korko nousee ennen pitkää – niin sinunkin lainojesi korko. Yhä suurempi osa veroistasi menee velan korkojen maksuun eikä hyvinvoinnin rakentamiseen. Suomen huoltosuhde heikkenee nopeasti, ja maksajia on yhä vähemmän. Suomeen lappaa väkeä, joka lisää velkaa. Kuinka kauan tällainen meno voi sinun mielestäsi jatkua?
Kun valtio elää yli varojensa, sitä sanotaan elvytykseksi. Suomen velkaa lyhentävät – jos pystyvät – tulevat sukupolvet, koska he eivät voi äänestää seuraavissa vaaleissa. Heiltä ei ole kysytty.
Keväällä 2009 Suomen valtion velka oli 53 miljardia euroa. Kasvu on ollut järjetöntä. Sinä tiedät niiden poliitikkojen nimet, jotka ovat vastuussa, koska olet äänestänyt heidän edustamiaan puolueita.
Ylivelkaantunut valtio menettää itsenäisyytensä. Sen menoista päättävät muut ja sen tulot valuvat ulos maasta. Ne poliitikot, jotka velkaantumisesta päättävät, eivät ole enää vastaamassa, kun velat on maksettava. Sillä aikaa kun luit tämän, noin minuutissa, Suomen velka kasvoi yli 10 000 euroa.
EU-maat ovat aloittamassa poikkeuksellisen vaikeita neuvotteluita budjetista Britannian lähdön jälkeen. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on sanonut, että Suomi hoitaa oman tonttinsa, kun EU:lle kaavaillaan uusia menoja. Suomelle koituva lisälasku voi liikkua sadoissa miljoonissa euroissa vuodessa.
Hyväksytkö sinä sen?
Tapio Äyräväinen
kaupunginvaltuutettu (ps)
Salo, Muurlan kaupunginosa
Kirjoitus julkaistiin Salon Seudun Sanomissa 27.2.2018

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa