Älä astu Portista

Salolainen Radio 88,2 organisoi syksyllä 1999 puoli vuotta kestävän Älä astu Portista -kampanjan yhdessä suomalaisten julkkisten ja Salon suurimpien yritysten kanssa. Mukana oli tietysti myös Salon poliisi koulupoliisi Martti Fagerin johdolla, Salon nuoriso- ja koulutoimi sekä seurakunta.
Porttiteoria tarkoittaa, että miedot huumeet ovat tie koviin huumeisiin. Teoria kyseenalaistettiin nopeasti ja sitä ryhdyttiin tutkimaan. Asiasta ollaan edelleen kahta mieltä, toiset puolesta ja toiset vastaan. Huumeiden käyttäjät luonnollisesti vastustavat ajatusta ja sanovat etteivät miedot huumeet johda kovempiin.
Kampanjan tulokset olivat tuolloin Salossa erinomaisia. Poliisin tietoon tulevat huumetapauksen vähenivät.
Syksyllä 2017 THL julkaisi kymmenen kohdan ohjeistuksen kannabiksen haittojen vähentämiseen. Ensimmäinen ohje on tietenkin “älä käytä”, mutta sen lisäksi THL antaa konkreettisia vinkkejä ja esimerkiksi kehottaa suosimaan polttamisen sijaan muita käyttötapoja, kuten vaporisaattoreita ja syötäviä tuotteita.
Lievempien huumeidn laillistamista perustellaan sillä, että kannabiksen vapautus poistaisi katukaupan ja vähentäisi ongelmia. Minusta nuorille ei pidä antaa signaalia huumeiden vaarattomuudesta. Ei nyt eikä koskaan.
Vihreiden sisäministeri ja puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalo kommentoi dekriminalisointia vaativaa kansalaisaloitetta. Hänen mielestään laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta ei pidä rangaista. Vihreiden ohjelmassa mainitaan sama asia.
Afganistanissa kasvatettiin vuonna 2001 ooppiumiunikkoa 74 000 hehtaarin alalla. Vuonna 2017 viljelyala oli noussut yli nelinkertaisesti 328 000 hehtaariin. Osa tästä tulee Suomeen. Hyvät vanhemmat, haluatteko, että teidän lapsistanne tulee huumeiden käyttäjiä?
Huumausaineiden käyttö, hallussapito, valmistaminen ja kauppaaminen on säädetty Suomen laissa rangaistavaksi. Perussuomalaiset pitävät edelleen kiinni siitä, että tämä asiaintila säilyy.

Tapio Äyräväinen
kaupunginvaltuutettu (ps.)
Salo, Muurlan kaupunginosa

Kirjoitus on julkaistu myös Salon Seudun Sanomissa lyhennettynä 23.1.2020

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa