Ei haeta kuntien säästöjä terveyden kustannuksella

Kuntataloudessa säästöjä ei tule hakea terveyden kustannuksella. Otetaanko jo opiksi?
Tavallisen homekoulun tarina: Korjausta korjausten perään mutta valmista ei tule ja käyttäjät oirehtivat.
Epäonnistuneista remonteista ei haluta huudella, sillä ne käyvät kalliiksi sekä kunnan kukkarolle että oppilaiden ja henkilökunnan terveydelle.
Suomessa koulurakennusten oikea ja tarkoituksenmukainen korjaaminen on osoittautunut käytännössä hyvin vaikeaksi. Korjaukset ovat valitettavan usein epäonnistuneet, ja rakennuksia on jouduttu korjaamaan useampaan kertaan.
Lopulta, kun sisäilmaongelmat eivät ole ratkenneet, kouluja on jouduttu purkamaa ja miljoonilla tehdyt korjausinvestoinnit ovat valuneet kankkulan kaivoon.
Salossa on näistä todella konkreettisia ja miljoonia maksaneita kokemuksia. Salossa vuosia vatvottiin kiistaa Laurin koulun kohtalosta. Sitä remontoitiin miljoonilla mutta korjauksissa ei onnistuttu.Laurin koulun rakennukset todettiin homeisiksi ja koululaiset joutuivat evakkoon sisäilmaongelmien vuoksi vuonna 2012.
Salon kaupunginvaltuusto päätti toukokuussa 2013 koulun sulkemisesta. Meidän suunnitelmiin se lakkautuspäätös ei sinänsä vaikuta muuta kuin, että remonttia on helpompi tehdä,lausui eräs kaupungin johtava virkamies 2012.
Ja kuinkas sitten kävikään?
Laurin koulu purettiin vuonna 2014. Hermannin koulua remontoitiin 2009-2011 miljoonilla euroilla. Vuonna 2017 oppilaiden ja opettajien oirehtimisesta johtuen suoritetuissa sisäilmatutkimuksissa todettiin merkittäviä epäpuhtauksia, joiden johdosta koulu jouduttiin evakuoitiin loppuvuodesta ja oppilaat siirrettiin Ylhäistentien entisen AMK:n tiloihin.
Kovin epäonniselta tuokin siirto tuntuu olevan,kun tästäkin väistöpaikasta kantautuu viestiä merkittävistä ongelmista,ja ongelmia aiheuttaneet viemärit ovat hetkellä korjaustoimenpiteiden kohteena. Hermannin viimeistä suunniteltavaa korjausremonttia on jo etukäteeen kuulutettu onnistuneeksi,vaikkei korjaustyö ole vielä edes kunnolla alkanut saatikka saatu tuloksistaan tutkittuun terveeseen päätökseen.
Miljoonien epäonnistuneet korjausinvestoinnit vuosien saatossa ovat osin valuneet Salossa täysin hukkaan. Erityisen vastuullista on myös oppia tehdyistä epäonnistumisista ja etsiä uutta varmaa ja myös ympäristöltään turvallista ratkaisua erityisesti koulutiensä alkutaipaleella oleville lapsille.
Sellainen voisi olla salolaista alan huippuosaamista edustava yhtiö. Se tukisi paikallista työllisyyttä ja toisi pian siivun hinnastakin takaisin. Se tietysti maksaa mutta todella paljon maksaa sairas koulukin.
Mikä hintalappu sisäilmasta sairastumiselle laitetaan?
Kumman sinä valitset?

Antti Olkinuora
kaupunginvaluutettu (ps)
valtuustoryhmän puheenjohtaja
opetuslautakunnan jäsen
Salo

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa