Kaikkea ei tarvitse keskittää Turkuun

Jukka Kärkkäinen kirjoitti Tätä mieltä palstalla (SSS 3.5.), että Halikon sairaalasta aiotaan luopua heti kun korvaavat tilat löytyvät. Salosta vietiin aiemmin jo synnytysosasto ja nyt aiotaan viedä psykiatrinen sairaala. Sairaala tuottaa palveluita niin lapsille, nuorille kuin aikuisille. Joutuuko tulevaisuudessa esim. mielenterveyden häiriöistä kärsivä lapsi käymään Turussa hoidossa? Käynnit saattavat olla lyhyitä, mutta matka on pitkä ja vie aikaa. Lapsen vanhemmat saattavat joutua ottamaan vapaapäivän. Entä mitä tehdään verkostopalaverien kanssa, joihin osallistuu opettaja koulusta tai päiväkodista? Joutuvatko opettajat matkustelemaan kesken työpäivän Turkuun asti?
Lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöt ovat olleet kasvussa myös Salossa. Palveluita tarvitaan enenevissä määrin ja vieläpä lähipalveluina. Miten taataan salolaisten lasten ja nuorten jouheva pääsy mielenterveyshoitojen piiriin?
Keskittäminen tuntuu olevan päivän sana. Niinpä Turkuun keskitetään terveyspalveluita turhankin innokkaasti. En sano, että juuri mielenterveyspalvelut olisivat vetovoimatekijä kunnalle, mutta hoitoon pääsy varmaankin on.
TYKS:iä kasvatetaan kovalla tohinalla ja palveluita keskitetään kiihtyvällä tahdilla pölyn ja kiireen keskelle. Entiset ”lähipalvelut” karkaavat Turkuun. Paimion sairaala on yksi esimerkki ja Halikon sairaalasta tulee nyt toinen. Onko Salon sairaala tuleva kolmas esimerkki? Vielä toimintaa on, mutta kuinka kauan?
Suuri ei ole aina kaunista. Terveyspalveluiden kohdalla asia vielä korostuu. Entä jos TYKS:n kiinteistölle tapahtuu jotain? Kohdalle osuu jokin tartuntatautiepidemia, tulipalo tai muu laaja onnettomuus? Mihin ihmiset sieltä laitetaan ja missä nämä hoidetaan, kun kaikki on keskitetty yhteen paikkaan? Keskittäminen on edullisempi vaihtoehto, mutta onko se pidemmässä juoksussa turvallisempi? Uskoisin useamman ja hieman väljempään rakennetun yksikön toimivan- ja olevan myös riskinsietokyvyltään parempia. Ei kaikkea erikoissairaanhoitoa ole tarpeen TYKS:iin keskittää.
Puhumattakaan peruspalveluista.

Marko Haavisto
Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen (ps)
Perniö

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa