Laiton maahanmuutto ei ole ihmisoikeusteema

Dosentti Jaana Haapasalo kertoi SSS:n (2.4.2017) mielipidesivulla, että maahanmuutto Suomeen on ihmisoikeusteema, ja että maailma on yhteinen, eikä Suomi kuulu vain suomalaisille.
Kirjoitus on kuin naiivi pohjois-korealainen poliittinen julkaisu, jonka tarkoitus on johtaa lukijaa mielikuviin vain rahaa laskevasta vastustajasta ja leimata se pahaksi ihmisoikeuksien vastustajaksi. Olen eri mieltä.
Eurooppaan yli Välimeren ja muualta vaeltaneet turvapaikanhakijat ovat ohittaneet ilmeisen laskelmoiden Geneven pakolaissopimuksen allekirjoittaneita Euroopan maita ja suunnanneet matkansa pohjoiseen kohti parempaa elintasoaluetta. He ovat kulkeneet useiden rauhallisten EU-maiden halki hakematta suojelua näistä maista.
Mikä on pääasiassa näiden nuorten miesten motiivi pitkälle matkalle? Onko se jokin muu kuin todellisen turvan hakeminen, kun Suomeen saapuneet eivät ole ottaneet aiemmin matkaltaan suojelua vastaan, vaan matkaa oli jatkettu aina Pohjolan perukoille asti.
Miksi ei vaikkapa Viro kelpaa turvapaikanhakijoille? Mahtaako syynä olla se, ettei Viro jaa sosiaalietuuksia yhtä avokätisesti kuin Suomi? Runsaat sosiaalietuudet ovat vetovoimatekijä, eikä niillä ole mitään tekemistä ihmisoikeuksien kanssa.
Suomi on avoin yhteiskunta kun laillisia pelisääntöjä noudatetaan, ja tänne sopii kyllä tulla kun tulijalla on ”puhtaat jauhot pussissa”.
Perusteettomat turvapaikanhakijat tulisi palauttaa ensisijaisesti UNHCR:n pakolaisleireille tai lähtömaihinsa, joihin he kuuluvat. Heidän palauttaminen takaisin pakolaisleireille hiljentäisi samalla pikaisesti Välimeren holtittoman meriliikenteen. Ihmishenkiä säästyisi hukkumiselta. Rikollinen ja tuottoisa ihmiskauppa salakuljetuksineen loppuisi.
Osalle Suomeen 2000-luvulla ja toissa vuoden aallossa Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista ei myönnetty turvapaikkaa. Heillä ei ollut todettu turvapaikkaselvityksissä perusteltua vainoa tai uhkaa taustalla.
Olisi korkea aika aloittaa ihmishenkien säästäminen hukkumis- ja tukehtumiskuolemilta salakuljettajien käsissä ja palauttaa turvapaikasta kieltäytyneet turvapaikanhakijat takaisin UNHCR:n pakolaisleirille.
Perusteettomat turvapaikanhakijat voidaan myös palauttaa takaisin Ruotsiin olemassa olevan Dublin sopimuksen puitteissa, koska Ruotsi on vielä turvallinen EU-maa.
Suomalaisille tarjotaan säästöjä ja ”ei oota” samalla kun Punainen Risti ja sijoituskunnat taikoivat ennätysajassa täyden ylöspidon ja katon turvapaikanhakijoide pään päälle. Vuosia Suomessa asunnotta olevat ihmiset ovat odottaneet samaa kattoa päänsä päälle, mutta siihen ei ole rahaa löytynyt.
Siinä on ihmisoikeusteema.
Inhimillinen hätä koskettaa meitä kaikkia. Pakolaisia on syytä auttaa sota- ja katastrofialueiden. Se säästää ihmishenkiä, on vastuullista toimintaa ja maksaa satoja miljoonia vähemmän nyt ja tulevaisuudessa kuin käynnissä oleva ja erityisen kalliiksi tuleva kansainvaellus tulijoille täysin vieraisiin kulttuureihin.
Rahan perässä tulijat eivät tule ilman politiikan suunnan muutosta loppumaan, mutta maksumiehet vähenevät.

Antti Olkinuora
Salon perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa