Lapset eivät saa olla korjausten koe-eläimiä

Lapset eivät saa olla koe-eläimiä sille, että onnistuuko koulun sisäilmakorjaukset vai eivät. Hermannin koulua on korjailtu jo aiemminkin. Nyt sitä ollaan korjailemassa lisää. Hermannin koululaisten nykyinen väistötila kärsii myös sisäilmaongelmista, joita yritetään korjata. Kaupungin keskustassa on siis kolme koulua ongelmissa. Halikon puolella on neljäs, Armfeltin 1000 oppilaan koulu, jossa myös ongelmia.
Nyt Uskelan koulusta (Kavilankadun yksiköstä) halutaan siirtää oppilaat tuonne Hermannin koulun tiloihin, johon tehtäisiin jälleen remontti. Kellään ei kuitenkaan ole ilmeisesti tietoa, mikä Hermannin koulun tulevaisuus tosiasiallisesti on? Onko siinä tarkoitus olla edes koulua tulevaisuudessa? Nyt siihen oltaisiin tekemässä remontit ja muutokset. Keitä varten? Puhutaan, että moduulikoulu olisi tilapäinen ratkaisu, niin miten on Hermannin kanssa? Tilapäiseksi jäisi sekin, ellei sitten olisi tarkoitus siirtää Uskelan koulun oppilaita pysyvästi tiloihin.
Ainoa oikea ratkaisu on olla leikkimättä lasten terveydellä. Tämä tarkoittaa moduulikoulua, joka olisi ns. terve koulu. Hermannin koulun sisäilmaongelmien korjauksien onnistumisesta vanhemmat tuskin pystyvät olemaan 100% varmoja.
Entisen Meritalon koulun (nyk. Uskelan koulu, Anjalankadun yksikkö) oppilasmäärä oltaisiin samassa yhteydessä myös tuplaamassa. Miten nämä erityslapset reagoivat ja sopeutuvat tuohon muutokseen? Onko asiaa sen enempää edes mietitty muutoin kuin numeroiden ja rahan kautta? Kuinka paljon käytös- sekä koulunkäynti ongelmat lisääntyvät, jos pienen koulun oppilasmäärä yhtäkkiä lähes tuplattaisiin ja tiloihin mahdutettaisiin vielä esikoulu? Tämä tarkoittaisi ilmoitettujen oppilasmitoitusten mukaan ylitystä myös lapsimäärässä. Monet erityislapset kärsivät erilaisista koulunkäyntiin ja oppimiseen liittyvistä ongelmista, kuten erilaisista aistiyliherkkyyksistä ja autisminkirjon ongelmista. Tämä tulisi pitää mielessä, kun mietitään erityislapsiin kohdistuvia ja vaikuttavia muutoksia.
Ei voida pelata venäläistä rulettia lasten terveydellä sekä tulevaisuudella. Kaupungin talous ja sen tasapainossa pitäminen on toki tärkeää, mutta jos vaa’an toisella puolen on raha ja toisella lasten terveys, niin kumpi silloin painaa vaakakupissa enemmän? Nämä ovat myös arvovalintoja, joiden perusteella varmasti moni miettii sitä olemassa olevaa ja myös mahdollisesti tulevaa asuinseutuaan.
Tehkäämme siis pitkän tähtäimen päätöksiä, jossa lastemme terveys on prioriteeteissa korkealla. Sillä tavalla pidämme seudun myös houkuttelevampana uusillekin lapsiperheille. Niitähän tämä Salon seutu kaipaa.

Sabina Haavisto (ps)
Opetuslautakunnan jäsen
Perniö

Marko Haavisto (ps)
Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen
Perniö

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa