Maksimaalinen voitontavoittelu ja vanhusten hoitotyö sopivat huonosti yhteen

Julkinen keskustelu vanhushoivan tilasta on viime päivinä keskittyny kansainvälisten terveysjättien kuten Esperi Caren ja Attendon suuntaan.
SSS uutisoi (29.1.2019) vanhusten hoitotyön tilanteesta Salossa. Salon tilanne on merkittävästi parempi. Kaupungin omia ympärivuorokautista hoitoa tarjoavia paikkoja on lähes 400 ja ns. terveysjäteillä vain noin 70. Lisäksi on paikallisia alan palveluntuottajia noin 50 paikan verran. Salon etu on lisäksi paikallinen koulutustarjonta. Hoitokotien valvontaa on kuitenkin jatkettava ja kehitettävä.
Pääsyynä eri puolilla Suomea ilmenneisiin ongelmiin on se, että hoitohenkilökuntaa on liian vähän todelliseen tarpeeseen nähden. Lähialueilla Raaseporissa ja Forssassa ongelmat terveysjättien ylläpitämissä vanhusten hoitotyössä ovat jatkuneet vuosikausia.
Forssassa kansainvälinen yhtiö käytti vakituisina hoitajina ulkomaalaisia, joilla oli ollut merkittäviä haasteita suomen kielen kanssa pärjäämisessä.Veikkaan, että tässä tapauksessa on haettu säästöä palkkakuluissa. Vanhukset ovat erityisen otollinen asiakasryhmä tällaiselle härskille bisnekselle, koska he eivät juuri valita.
Esperin toimitusjohtaja eroaa kohun tultua julkisuuteen. Pääpaino on ollut toimitusjohtajan sanoin kasvussa ja kannattavuudessa, ja henkilöstöasiat ovat jääneet liian vähälle huomiolle. Toimitusjohtajan perustelu kertoo sen mihin suuntaa terveysjättien hallitseva markkina-asema voi johtaa. Maksimaaliseen voiton tavoitteluun.
Tuloksena on Avin raporttien kaltaiset tarkastuskertomukset, joissa lukuisissa eri puolilla Suomea sijaitsevissa hoitoilaitoksissa raportoidaan samoista vakavista puutteista kuten aliravitsemuksesta, huonosta hygieniasta, puutteellisesta lääkehoidosta ja ulkoilutattamisesta.
Tarkastuskäynneillä on paljastunut, että hoivakodin asukkaiden ravitsemusta ei ollut seurattu asianmukaisesti. Hoivakodeissa on vanhuksia, joiden painoindeksi oli niin alhainen, että ennenaikaisen kuoleman riski oli Avin mukaan lisääntynyt. Luit aivan oikein, siis suomeksi sanottuna hoitokodissa on nähty nälkää.
Nämä samat ongelmat tulevat realisoitumaan vielä kovemmin soteuudistuksessa, jos sellainen joskus toteutuu. Todettakoon myös, ettei kaikista terveysjättien laitoksista löynyt huomauttamista hoidon tasosta.
Tässä tilanteessa voi helposti unohtua se fakta, että kunnallisissakin hoivalaitoksessa on ollut vaikeuksia henkilökunnan oikean mitoituksen suhteen ja toisaalta moni yksityinen pienempi hoivafirma on tehnyt erinomaista työtä. Nyt järki käteen tulevia ratkaisuja mietittäessä ja veroparatiisikeinottelijoille potkut persuksille.

Antti Olkinuora
valtuustoryhmän puheenjohtaja (ps)
Salo

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa