Oikein valittu ratalinja luo kasvukäytävän

Tunnin junan juoni on sen suunnitelluissa linjausvaihtoehdoissa. Mk-linjauksen (eli Hämjoki–Lahnajärvi–Ahtiala–Hirsijärvi) vaihtoehtona oli Mp-linjaus (eli Suomusjärvi, Ruotsala, Salo), joka noudattaa paremmin moottoritienlinjausta jo osin tutkittua ja lunastettua maapohjaa pitkin. Tämä linjaus mahdollistaisi asemavaraukset sekä Muurlaan että Suomusjärvelle ja pistoraiteen Metsäjaanuun nousevaan jätevoimalaan sekä säästäisi Lukkarinmäen.

Ongelma on radan suunnittelujohtajan mukaan siinä, ettei Metsäjaanun kallioiselle alueelle voida pistoraidetta rakentaa. Niinpä! Metsäjaanuun kohdistunee tulevaisuudessa aikamoinen rekkaralli, jonne poltettava jäte kulkee kumipyörillä.
Salon kaupunginhallituksessa päätettiin lyhyen esittelyn pohjalta vuosina 2010 ja 2011 turkulaisten ohjauksessa valita Mk-vaihtoehto, joka pilaisi Lukkarinmäen vuosisataisen ja ainutlaatuisen alueen. Mk-linjauksessa kiitävän suurnopeusjunan reitille eivät asemapaikat sovi paikallisliikenteelle.

Valittu linjaus on ensisijaisesti Turun ja pk-seudun etua ajava suurnopeusjunahanke, jossa Salon seutu jää maakuntakaavassa vahvistelulla linjauksella ilman asemapaikkavarauksia Muurlaan ja Suomusjärvelle sekä rikkoo Lukkarinmäen.

Lukkarinmäen halkaisua ei taannoisessa kaupunginhallituksessa päätöstä tehtäessä hahmotettu ilmeisesti lainkaan. Avoin kuntalaiskeskustelu radan linjauksista ja niiden konkreettisesta merkityksestä Salon seudulle olisi pitänyt käydä tuolloin.
Sitä ei käyty ja vasta nyt havahdutaan tilanteeseen, että Lukkarinmäki on aukaistava valitulle linjaukselle ja paikallisasemia ei tulla saamaan. Oikein valittu ratalinjaus paikallisasemineen luo yhteiskuntaan kasvukäytävän, mutta edellyttää, että kyytiin voi hypätä ja tavara liikkuu muualtakin kuin Turusta ja pk-seudulta.

Näin ovat kasvaneet ja kehittyneet esimerkiksi radanvarsikaupungit Järvenpää, Kerava ja Tuusula. Lahden seudulle Hennaan nousi uusi taajama muutaman talon kylään kun paikalle perustettiin paikallisliikenteen mahdollistava asema. Edullista kesämökki- ja tonttimaata olisi Suomusjärvellä tarjolla, ja työmatkaliikenne pk-seutuun toimisi junalla jouhevasti, mutta valittu ”Tunnin junan” linjaus ei mahdollista paikallisliikennettä.

Salon seudun Perussuomalaiset

Antti Olkinuora
valtuustoryhmän pj

Tapio Äyräväinen
valtuustoryhmän varapj

Jani Hirvimäki
kaupunginvaltuutettu

Sanna Leivonen
kaupunginvaltuutettu

Mikko Lundén
kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa