Satavuotias Suomi palaa huutolaisaikaan

Sote-uudistuksessa koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto uudistetaan. Uudistuksen tekijöinä ovat valtio ja kunnat. Tammikuun 1. päivä 2020 vastuu palvelujen järjestämisestä siirtyy 18 uudelle maakunnalle.
Minikilpailutuksessa hoiva-alan yrittäjät osallistuvat vanhuspalvelujen ostajan järjestämään tarjouskilpailuun, jossa halvin tarjous voittaa ja saa palvelut hoitaakseen.
Kilpailutus järjestetään myös yksittäisen vanhushoivapaikan hankinnassa. Kun vanhus tarvitsee ympärivuorokautisen paikan, hänet kilpailutetaan kisassa, johon valitaan muutama yritys, jotka kilpailevat vanhuksesta. Hintaa poljetaan alas, kunnes minimihinta saavuttaa pohjan.
Suuntaus on järkyttävä, mutta muuta tietä säästöihin ei ole. Tällä mallilla säästöt nyhdetään välittämättä ihmisen arvosta. Suomi palaa huutolaisaikaan.
Jotta hoiva-alan palveluntuottaja pystyisi laskemaan omia hintojaan ja säilyttämään katteensa, sen on tingittävä kaikesta – ruoasta, hoitotarvikkeissta ja hoitajista.
Suuret kansainväliset toimijat tulevat hinnoittelemaan pienet pois markkinoilta. Hoiva-alan pienyrittäjät ajetaan ahdinkoon ja naisvaltaiselle yrittäjyydelle pannaan piste. Veroeurot matkaavat ulkomaille.
On todennäköistä, että myös suuri osa laitospaikoista katoaa ja huonokuntoisia vanhuksia säilytetään yksin kodeissaan oman onnensa nojassa.
Pitkien etäisyyksien Suomessa tämä on arkea jo nyt.
Tätäkö on Juha Sipilän johtama satavuotias Suomi?

Tapio Äyräväinen

kaupunginvaltuutettu (ps)
Salon kaupunginosa Muurla
Kirjoitus julkaistu Salon Seudun Sanomissa 20.1.2018

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa