Vanhusten asiallinen hoito nostettava Salossa esille

Salossa vietettiin Vie vanhus ulos -päivää. Osallistuimme muutaman miehen voimin Teijolla pidettyyn tilaisuuteen. Mukana oli linja-autollinen ”vanhuksia”, jotka taisivat olla valtaosin paremmassa fyysisessä kunnossa kuin meikäläinen. Tilaisuus oli hieno ja tunnelma korkealla. Hyvää oli sekin, että kaupunki oli vasiten kutsunut päättäjiä mukaan tilaisuuteen. Tapahtumasta jäi toivottavasti kaikille hyvä mieli.
Entä miten on laita niiden vanhusten, jotka ovat sen verran huonokuntoisia, etteivät pääse osallistumaan enää oikein mihinkään ilman auttajaa? Asia on huolettanut perussuomalaisia ja niinpä pidämme tulevina aikoina vanhuspalveluiden asioita suurennuslasin alla. Jokaiselle ihmiselle kuuluu turvallinen ja arvokas vanhuus.
Vanhusten asiat ovat olleet Suomen uuden hallituksen agendalla alusta alkaen. Tilanne näyttää elävän päivittäin, joten mitään varmaa on toistaiseksi vaikea nähdä.
Hoivakoteihin on tulossa lisää hoitajia, mutta vasta pitkän siirtymäajan jälkeen vuonna 2023, jolloin mitoitus olisi paljon jankattu 0,7. Alle nykyisen 0,5 suosituksen ei ensi vuonna saa mennä.
Rahaa tarvitaan 230 miljoonaa euroa vuodessa. Kun suuret ikäluokat ovat hoivakoti-iässä, sitä tarvitaan paljon enemmän.
Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet arvioivat viime viikolla, että muihin töihin siirtyneiden hoitajien reservi on vajaa 10 000 henkilöä. Suurin luku on THL:n viiden vuoden takaisesta tilastosta, yli 72 000 henkilöä.
Salon kaupungin vanhuspalvelut muodostuvat palveluohjauksesta, ikäkeskustoiminnasta, kotona asumista tukevista palveluista ja ympärivuorokautisesta hoidosta. Kotona asumista tukevia palveluita ovat kotihoito tukipalveluineen, kotikuntoutus, omaishoito sekä kotiutustilanteisiin kohdennettu tuettu kotihoito. Ympärivuorokautiseen hoitoon kuuluvat tehostetun palveluasumisen yksiköt ja hoivakodit.
Salon vanhuspalveluille ollaan kokoamassa asiakasraatia, joka kokoontuu 2-3 kertaa vuodessa. Raatiin haetaan vanhuspalveluiden asiakkaita, omaisia ja muita ikääntyneiden asioista kiinnostuneita. Mukana on Salon kaupungin vanhuspalveluiden ammattilaisia. Asiakasraadin tarkoituksena on tuoda esiin asiakkaiden näkemyksiä vanhuspalveluiden järjestämisestä, toteuttamisesta ja osallisuudesta. Asiakasraadin kautta on myös mahdollista tuoda kehittämisajatuksia palveluihin.
Ajatus on hyvä – vanhusten asiallinen ja kunnioittava hoito on nostettava Salossa esille. Oli kaupungilla rahaa tai ei.

Tapio Äyräväinen
kaupunginvaltuutettu (ps)
Salo, Muurlan kaupunginosa

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa